Antidopingohjelmamme

Kuusi suomalaista urheiluopistoa julkistivat omat antidopingohjelmansa ja allekirjoittivat Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n kanssa sopimuksen puhtaan urheilun edistämisestä. Yksi ohjelman allekirjoittajista on Liikuntakeskus Pajulahti.

Suomalaisten urheiluopistojen aktiivisuus työssä dopingin käyttöä vastaan on kansainvälisestikin ainutlaatuista.

Reilun pelin edistämiseen ovat sitoutuneet Kisakallion Urheiluopisto, Kuortaneen Urheiluopisto, Tanhuvaaran Urheiluopisto, Varalan Urheiluopisto, Vuokatin Urheiluopisto sekä Liikuntakeskus Pajulahti.

Antidopingtyö näkyy urheiluopistojen järjestämissä koulutuksissa. Opistona olemme myös sitoutuneet avustamaan dopingvalvonnassa ja puuttumaan aktiivisesti mahdollisiin dopingrikkomuksiin omissa tiloissamme.

– Suomalaisesta urheilusta vastaavan opetus- ja kulttuuriministeriön mielestä on erityisen hienoa, että ajatus järjestelmällisestä antidopingtyöstä lähti suomalaisilta urheiluopistoilta itseltään. Opistot vahvistavat eettistä arvopohjaansa ja käytännön osaamistansa uusien antidopingohjelmiensa avulla, opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola sanoo.

– Antidoping valistustyö on tärkeä osa oppilaitoksemme tehtävää ja on hienoa että saamme olla mukana jakamassa tärkeää tietoa kaikille meillä kouluttautuville liikuntaneuvojille ja valmentajille sekä Kisakalliossa leireileville tuhansille ja tuhansille lapsille ja nuorille, kiteyttää Kisakallion Urheiluopiston rehtori Asko Härkönen.

– Urheiluopistojen antidopingohjelmat ovat vahva kannanotto sen puolesta, että puhtaan urheilun ja reilun pelin edistäminen on jokaisen urheilutoimijan oikeus. Urheiluopistojen aktiivisuus ei ole sanahelinää vaan tekoja: Urheiluopistojen Yhdistys ry ja ADT järjestävät yhdessä esimerkiksi kaksipäiväisen koulutuksen, jossa parannetaan oppilaitosten koulutusosaamista ja luodaan keinoja puuttua mahdollisiin dopingrikkomuksiin, ADT:n pääsihteeri Pirjo Ruutu sanoo.

– Olen erityisen iloinen, että kaikki urheiluopistot lähtivät mukaan tähän ohjelmaan. Yhteinen ohjelma on suunniteltu huolellisesti ja kaikkien osapuolten vastuut määritelty tarkasti, mikä helpottaa myös antidopingtyön toteutumisen arviointia ja seurantaa, sanoo Urheiluopistojen Yhdistys ry:n pääsihteeri Nina Luukkainen.

Urheiluopistot saavat käyttöönsä puhtaan urheilun tunnuksen, ja niiden antidopingohjelmat ovat luettavissa ADT:n internetsivuilla www.antidoping.fi. Suomalaisten urheiluopistojen antidopingtoiminnasta on tehty myös englanninkielinen osio ADT:n internetsivuille toiminnan herättämän kansainvälisen huomion vuoksi.

Liikuntakeskus Pajulahden antidopingohjelma (pdf)